Skolmat är en smaksak

Tallrik som bjöds på till deltagarna i Smakpanelen april 2024

En tallrik med allt som bjöds på under Smakpanelen

Biffar av fiskfärs och grönsaker , kalla såser och bröd med bönor i stod på menyn när Smakpanelen samlades häromdagen.

Ett par gånger per år ordnar Måltidsservice på Strängnäs kommun träffar där skolelever har möjlighet att påverka vilken mat som serveras i skolorna. Dessa forum kallas Smakpanelen och deltagare är elever från kommunens skolor i årskurs tre, fem och åtta.

– Att äta en god, hållbar och näringsrik måltid är grunden till att elever ska orka skoldagarna. Därför vill kommunen veta vad eleverna tycker. På det sättet serverar vi mat som faktiskt äts av eleverna och samtidigt minskar vårt matsvinn, säger Patrik Andersson, måltidschef i Strängnäs kommun.

Eleverna får smaka, diskutera och betygsätta maten och först när betygen har satts avslöjas innehållet i det dom precis har ätit. På så sätt färgas inte barnens svar av förutfattade meningar om till exempel bönor eller sill.

Ärtröra tillsammans med fisk- och grönsaksbiffar

Den vinnande fisk- och grönsaksbiffen med ingefära

Den största överraskningen fick smakrådet när det avslöjades att det var bönor i brödet. Ett av barnen funderade:

– Man ska inte ljuga för barn om vad som är i maten, men man måste kanske inte heller berätta om precis alla ingredienser.

Utöver bönbröd så bjöds Smakpanelen på olika såser, dillcréme, aioli och ärtröra samt fisk- och grönsaksbiffar tillagade utifrån tre olika recept. Skillnaden mellan biffarna var kryddningen och andelen fiskfärs i förhållande till mängden grönsaker .

– Eftersom lax är dyrt och inte särskilt hållbart försöker vi få in andra fiskar i skolkosten. I dagens biffar har vi i stället använt både sill och sej som har lika mycket omega 3 och nyttiga fetter som lax, men är bättre ur ekonomi- och hållbarhetsperspektiv, berättar Patrik.

När Smakpanelen hade sagt sitt och betygen var satta stod dillsåsen som vinnare, och bland biffarna var det varianten med ingefära och hälften-hälften-blandning av fisk och grönsaker som barnen gillade mest. En av deltagarna konstaterar:

– Jag tycker det är kul att vi barn får sätta betyg på maten och vara med och bestämma!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 april 2024