Toppbild

Årets miljöstipendiater 2011

Strängnäs kommun delar årligen ut ett miljöstipendium till gymnasieelever i årskurs tre på Thomasgymnasiet eller Europaskolan. I år delar två projektgrupper på stipendiet.

Nämnden för hållbart samhälle beslutade den 6 december att dela ut stipendiet till två projektgrupper; till Eva-Lisa Blomqvist och Louise Karlsson från Thomasgymnasiet och till Ludvig Gothefors och Rasmus Muhrbeck från Europaskolan. Stipendiet är 2 500 kr till båda projektgrupperna.

Thomasgymnasiets elever Eva-Lisa Blomqvist och Louise Andersson har startat UF-företaget Make it easy. De ska producera hemtillverkade trähandtag med en krok på var sida om handtaget, som underlättar bärandet av till exempel matkassar.

– Vi tittade på vad som finns på marknaden och på vad vi skulle kunna utveckla och förbättra. Den här typen av handtag finns redan i plast men många som använder det tycker att det är för smalt och gör ont. Vi ville göra ett handtag som känns bra att bära och som är tillverkat av ett hållbart material, säger Eva-Lisa Blomqvist.

Europaskolans elever Ludvig Gothefors och Rasmus Muhrbeck vill utveckla sitt projekt med solcellsdrivna minisensorer som mäter hur full en återvinningscontainer är. Sensorer som skickar signaler till lysdioden underlättar för återvinningspersonal att se när containern är full och ska tömmas.

Båda projekten visar nytänkande i linje med miljöstipendiets regler och kommunens hållbarhetsmål. Förhoppningsvis uppmuntrar de fler skolelever att utveckla idéer som bidrar till hållbar utveckling i Strängnäs kommun.

Uppdaterad 2011-12-14 av Riikka Vilkuna

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

  >