Livet vände med vänner

Man med keps och blå jacka sitter på ryggstödet på en gul bänk.

Robert Christensen är en av våra ambassadörer för de gula vänskapsbänkarna som finns runtom i kommunen. Han vill dela med sig av sin skoltid och upplevelse av mobbning för att hjälpa andra som är utsatta.

När han var 15 år fick Robert Christensen en moped. Han var stolt och glad. Det hörde inte till vanligheterna att han fick en sådan fin present av sina föräldrar. Men när han kom till skolan blev han hånad av andra elever. Moppen gick för långsamt, tyckte de.

- Det är många som utsätts för mobbning både i skolan och på arbetsplatser. Vi måste prata om hur vi beter oss mot varandra, säger Robert Christensen.

Nu är han lärare på Thomasgymnasiet i Strängnäs. Det var inget han trodde var möjligt när han själv gick i grundskolan. Där utsattes han för år av mobbning. Nu vill han hjälpa andra som är utsatta genom att berätta om sin skoltid.

- Innan högstadiet hade jag drömmar om mitt liv. Efter högstadiet hade jag inga drömmar, säger Robert Christensen.

”Det är inte ditt fel att du blir mobbad”

Det startade med att han efter ett cancerbesked började måla som hjälp mot sin oro. Så småningom började han också skriva ner sina tankar. Nu har detta blivit en utställning och en bok. Dessutom åker Robert Christensen runt och föreläser.

- Jag vill säga till den som är utsatt för mobbning att: du är inte ensam, det är inte ditt fel.

Under många år gjorde han det själv, skyllde på sig själv.

- Jag kände mig dum, jag ersatte förövarnas röster med min egen, berättar Robert.

Säg hej!

Jag vill inte sitta bredvid den där grisen, var det någon som sa till Robert i skolmatsalen. Efter det fick han sitta ensam och äta resten av grundskoletiden.

Enligt den forskning Robert Christensen tagit del av är det förövarna som hittar ömma sidor hos den de utsätter som de utnyttjar. Det finns inga mönster i vem som blir utsatt. Han beskriver att mobbning handlar om kultur, vad vi får säga och vem som får säga vad. Det handlar om social status.

Därför är det viktigt att vi pratar om vilken kultur vi vill ha i skolan och på våra arbetsplatser.

- Vi behöver fundera på hur vi får andra att må bättre. Vad kan du göra? Du kan säga hej, möta någon med ett leende eller öppna en dörr, säger han.

Dröm bortom utanförskap

Han valde en tvåårig gymnasieutbildning så att han skulle bli av med skolan så fort som möjligt. Men på gymnasiet vände det. Han fick vänner, kände sig trygg och vågade han tro på sig själv igen.

Nu är han lärare i historia och samhällskunskap på Thomasgymnasiet i Strängnäs. I sitt jobb med barn och ungdomar anstränger han sig för att se alla elever, varje dag. Hans råd är att börja varje dag med en så kallad fistbump, eller liknande, så att alla känner sig sedda och bekräftade.

Dröm bortom utanförskap är titeln på Robert Christensens bok. I den berättar han om sin skolgång och hur han blev mobbad. Han berättar här om sina erfarenheter både som elev och som lärare och resonerar om vad forskningen säger om mobbning. Boken finns bland annat att låna på biblioteken.

Fler ambassadörer för vänskapsbänkar

En kvinna och en man står framför en gul bänk.

Fattma Tartosi och Osama Khadro flydde från krigets Syrien. De delar med sig av sina erfarenheter av att komma som invandrare till Strängnäs kommun och hur de hittat nya vänner här.

Kvinna sitter på gul bänk

Lotta Eriksson kämpade för sin son som led av psykisk ohälsa och till slut tog livet av sig. Hon vill genom sin medverkan öka kunskapen om psykisk ohälsa och suicid.

Vänskapsbänkarna, en plats för samtal

Vänskapsbänkarna som står på olika platser runtom i Strängnäs, Åkers Styckebruk, Mariefred och Stallarholmen, är en del av Strängnäs kommuns arbete med att främja psykisk hälsa. Bänkarna är en plats för samtal människor emellan och en symbol för vårt mänskliga behov av sociala relationer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juni 2024